Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Finanční účty v cizích měnách se vedou ...

Finanční účty v cizích měnách se vedou v účetnictví v českých korunách i v cizí měnách. Je zde nutné analytické členění.

12.1 Obsahové vymezení účtových skupin
Na účtech účtové skupiny 21 se účtuje o stavu a pohybu hotovosti na základě pokladních dokladů. Rozdíly vzniklé při inventarizaci podkladní hotovosti a cenin se považují za schodek, popř. přebytek.

Ve skupině 22 se účtuje o stavu a pohybu peněžních prostředků účetní jednotky v bance – jde o běžný účet, vkladový účet a devizový účet. Analytické účty se vedou podle jednotlivých účtů otevřených v bankách účetní jednotkou.

Na účtech účtové skupiny 23 se účtuje o krátkodobých bankovních úvěrech poskytnutých nejvýše na dobu jednoho roku, o překlenovacích úvěrech, pokud nebyly řešeny v rámci běžného účtu, o krátkodobých úvěrech poskytnutých na základě eskontovaných směnek apod. Analytické účty se vedou podle jednotlivých účtů bankovních úvěrů otevřených účetní jednotkou.

Krátkodobé finanční výpomoci ( závazky) poskytnuté účetní jednotce jinými osobami než bankami (třetími osobami) se účtují na účty účtové skupiny 24. Jedná se např. o poskytnuté peněžní prostředky na základě účetní jednotkou vystavených krátkodobých dluhopisů, vystavených hypotečních zástavních listů.

Žádné komentáře:

Okomentovat