Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na základě výsledků inventarizace se ...

Na základě výsledků inventarizace se v účetních knihách podvojného účetnictví proúčtují následující účetní operace:

a) Stav zásob, které byly již uhrazeny se vyúčtuje zápisem na vrub příslušného účtu zásob a ve prospěch účtu 681 - Výnosy ze změny metody.
b) Stav zásob vlastní výroby se vyúčtuje zápisem na vrub příslušného účtu zásob vlastní výroby a ve prospěch příslušného účtu změny stavu vnitropodnikových zásob.
c) Poskytnuté zálohy se vyúčtují na vrub účtů účtové skupiny 05 - Poskytnuté zálohy na nehmotný a hmotný investiční majetek, popř. na vrub účtu 314 - Poskytnuté provozní zálohy a ve prospěch účtu 681 - Výnosy ze změny metody.
d) Stav závazků za oběžný majetek, který již není v majetku podnikatele (byl prodán či spotřebován) se zúčtuje na vrub účtu 581 - Náklady na změnu metody a ve prospěch příslušného účtu závazků v účtové třídě 3 a 4.
e) Stav závazků za oběžný majetek, který ještě podnikatel nepřevzal, se vyúčtuje na vrub příslušného účtu pořízení zásob a ve prospěch příslušného účtu závazků.
f) Pohledávky z titulu prodeje výrobků, zboží a služeb se vyúčtují na vrub příslušného účtu pohledávek a v účtové třídě 3 se souvztažným zápisem ve prospěch účtu 681 - Výnosy ze změny metody.

Žádné komentáře:

Okomentovat