Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Účtová skupiny 25 tvoří část finančního majetku, ...

Účtová skupiny 25 tvoří část finančního majetku, který má účetní jednotka převážně v držení pouze do jednoho roku, např. cenné papíry k obchodování a cenné papíry se splatností do jednoho roku.

Účtová skupina 26 se používá pro překlenutí časového nesouladu mezi vklady, výběry peněz, šeků a jiných hotovostí a přijetím příslušných bankovních výpisů účetní jednotkou. Obdobně se zde účtuje o účetních případech při kterých dochází k časovému nesouladu při převodech mezi účty účetní jednotky v bankách. Na účtech účtové skupiny 26 se vklady nebo výběry peněz v hotovosti a šeků účtují podle pokladních dokladů nebo výpisů z bankovních účtů.

Na účtech účtové skupiny 29 se účtují ve výjimečných případech opravné položky k ocenění krátkodobého finančního majetku vedeného na účtech účtové skupiny 25.
12.1.1 Ceniny
Ceniny jsou zejména poštovní známky, telefonní karty, kolky a zakoupené stravenky.
Poněkud složitější je účtování stravenek. Zaměstnavatel může ze zákona přispět svým zaměstnancům na stravné ve výši 55 %. Tyto náklady jsou pro něj daňově uznatelné a zaúčtují se na účet 527 – Zákonné sociální náklady. Pokud se rozhodne přispět větší částkou než je 55 %, částku která je rozdílem mezi daňově uznatelnou částí a daňově neuznatelnou částí zaúčtuje na účet 528 – Ostatní sociální náklady. Rozdíl mezi hodnotou stravenky a příspěvkem od organizace má platit zaměstnanec, a proto se zaúčtuje na vrub účtu 335 – Pohledávky za zaměstnancem.

Žádné komentáře:

Okomentovat