Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3. Zásoby

3.1. Způsob evidence A a B, výhody a nevýhody a nedostatky v evidenci zásob


Rozdíl mezi způsobem A (průběžný systém evidence zásob) a B (periodický systém evidence zásob), spočívá především v tom, že dle způsobu A jsou prováděny souběžné zápisy ve skladové evidenci, tj. na skladových kartách a na účtech hlavní knihy. Skladová evidence plní funkci analytické evidence a proto lze využít ustanovení § 13 zákona o účetnictví a vést ji pouze v jednotkách množství.
Dle způsobu B musí být během roku vedena skladová evidence, aby bylo možné kdykoliv prokázat aktuální stav zásob a složky pořizovací ceny, ale v syntetické evidenci se účtuje při nákupu přímo do nákladů, u materiálu na účet 501- Spotřeba materiálu a u zboží na účet 504 – Prodané zboží. Koncem roku se stav zásob podle inventarizace (ne podle skladní evidence) převede jako konečný zůstatek na vrub účtu zásob 112,132/501,504. Počáteční zůstatek se převede na vrub nákladů 501,504/112,132.

Používání způsobu B může přinést několik problémů:
Účetnictví podle způsobu B není schopno poskytnout okamžité aktuální informace o peněžité hodnotě zásob.
- při nákupu nemůže být leckdy známo využití nakupovaného materiálu, zda je přímý či režijní, na jakou zakázku, pro jaké středisko atp.

Žádné komentáře:

Okomentovat