Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.5. Přechod z jednoduchého účetnictví na podvojné

Před přechodem z jednoduchého účetnictví na podvojné je nutno:
1. provést inventarizaci majetku a závazků;
2. uzavřít jednoduché účetnictví.

Na základě výsledků inventarizace se stavy majetku a závazků uvedených v knihách převedou jako počáteční zůstatky příslušných syntetických účtů takto:
a) Stav nehmotného a hmotného investičního majetku v pořizovacích cenách se uvede jako počáteční zůstatek příslušných účtů v účtových skupinách 01 - Nehmotný investiční majetek, 02 - Hmotný investiční majetek - odpisovaný, 03 - Hmotný investiční majetek neodpisovaný.
b) Stav oprávek k nehmotnému a hmotnému investičnímu majetku se uvede jako počáteční zůstatek k příslušným účtům v účtových skupinách 07 - Oprávky k nehmotnému investičnímu majetku a 08 - Oprávky k hmotnému investičnímu majetku.
c) Opravná položka k nabytému majetku se v původní výši uvede na účtu 097 - Opravná položka k nabytému majetku a dosud vytvořené oprávky k ní na účtu 098 - Oprávky k opravné položce k nabytému majetku.
d) Stav nedokončených investic nehmotné či hmotné povahy se uvede na účtu 041 - Pořízení nehmotných investic a 042 - Pořízení hmotných investic.
e) Finanční investice se uvedou na příslušných účtech účtové skupiny 06 - Finanční investice a ostatní oběžný finanční majetek na účtech účtové skupiny 25 - Krátkodobý finanční majetek.

Žádné komentáře:

Okomentovat