Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

g) Závazky z titulu daní uznaných jako ...

g) Závazky z titulu daní uznaných jako výdaj vynaložený k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely a poplatků se vyúčtují na vrub účtu 581 - Náklady na změnu metody a ve prospěch příslušného účtu účtové skupiny 34 - Zúčtování daní a dotací.
h) Závazky vůči zaměstnancům z titulu závislé činnosti se vyúčtují na vrub účtu 581 - Náklady na změnu metody a ve prospěch účtu 331 - Zaměstnanci.
i) Závazky k institucím sociálního zabezpečení se vyúčtují na vrub účtu 581 - Náklady na změnu metody, příp. 331 - Zaměstnanci a ve prospěch účtu 336 - Zúčtování s institucemi soc. zabezpečení. Pohledávky za institucemi soc. zabezpečení se vyúčtují na vrub účtu 336 - Zúčtování s institucemi soc. zabezpečení a ve prospěch účtu 331 - Zaměstnanci.

Poplatník, u něhož došlo k přechodu z účtování v soustavě jednoduchého účetnictví na účtování v soustavě podvojného účetnictví, může ve zdaňovacím období, ve kterém účtuje v soustavě podvojného účetnictví, uplatnit jako výdaj (náklad) k zajištění a udržení příjmů podle tohoto ustanovení 10 % neuhrazené části hodnoty pohledávky nebo ceny pořízení pohledávky nabyté postoupením a počtu let, které uplynuly od roku 1995 včetně do konce předcházejícího roku, v němž došlo k přechodu na účtování v soustavě podvojné účetnictví.
Obdobná pravidla platí i opačně pro přechod z podvojného na jednoduché účetnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat