Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Není aktivována vnitropodniková doprava zásob.

• Není aktivována vnitropodniková doprava zásob. Účetní jednotky často nechávají náklady na přepravu v nákladech střediska dopravy a neprovádějí aktivaci v případě přepravy zásob vlastní dopravou. Chybí odborně vypracovaný ceník služby. Závady v evidenci jízd, chybějící účel jízdy znemožňuje následné správné zaúčtování.
• Při používání pevné ceny a odchylky od ceny není stanoven algoritmus rozpouštění odchylky. Není-li stanoven algoritmus rozpouštění, vedlejší pořizovací náklady a odchylka jsou účtovány na samostatné analytické účty při příjmu zásob, dochází ke kumulaci těchto částek, ale nedochází k jejich průběžnému rozpouštění při výdeji.
• Odchylky od ceny (nebo vedlejší pořizovací náklady) nejsou rozpouštěny na všechny druhy výdajů ze skladu. Vedlejší pořizovací náklady, popř. odchylku z ceny, musí účetní jednotka rozpustit na všechny druhy úbytků takových zásob, kterých se tyto odchylky týkají. Intervaly rozpouštění si stanoví účetní jednotka sama, např. měsíčné či ročně.
• Změna způsobu účtování v průběhu roku (např. ze způsobu A na způsob B a naopak). Zvolený způsob účtování popíše ÚJ ve vnitropodnikové směrnici a účtuje tímto způsobem celé účetní období. Způsoby oceňování ani způsoby účtování nelze v průběhu účetního období měnit. Důvody změny je třeba uvést v příloze k účetní závěrce. Od 1.1. 2000 je možné vést v rámci ISO účetní způsob A a B, různý způsob ocenění.

Žádné komentáře:

Okomentovat