Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15.1 Členění nákladů

Členění podle nákladových druhů – tj. podle stejnorodých skupina nákladů. Druhové členění je upraveno v 5. účtové třídě.

Náklady účetní a daňové – z hlediska správného stanovení základu daně je třeba odlišovat náklady účetní a daňové. Všechny náklady, které účetní jednotka účtuje v průběhu účetního období na jednotlivé účty 5. třídy, jsou účetními náklady. Od těchto nákladů je třeba odlišit daňové náklady, které jsou vymezeny zákonem o daních z příjmů (§ 24).

Členění na provozní, finanční a mimořádné náklady – provozní (účtové skupiny 50 – 55). Zahrnují běžné účetní případy, které souvisejí s podnikatelskou činností, zrcadlí se v ní skutečnosti, kvůli nimž byla účetní jednotka zřízena. Finanční náklady (účtové skupiny 56 a 57). Obsahují finanční operace provedené účetní jednotkou zejména ve vztahu k finančním institucím (např. úrokové operace, kurzové rozdíly, náklady vznikající při pohybu cenných papírů). Mimořádné náklady (účtová skupina 58). Představují účetní případy, které jsou v podstatě nahodilé, neplánované (např. škody).
Podle místa vzniku a odpovědnosti za jejich vznik – Jedná se o členění nákladů podle hospodářských středisek, například na náklady v hlavní výrobě, pomocné výrobě, zásobování, správě, odbytu.

Žádné komentáře:

Okomentovat