Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

c) Součaně ve stejné hodnotě zaúčtovat „nedaňový“ výdaj –

c) součaně ve stejné hodnotě zaúčtovat „nedaňový“ výdaj – pořízení investičního majetku. Tento nedaňový výdaj postupně ovlivní „daňové“ výdaje prostřednictvím odpisů ve výši odpovídající zákonu č.586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění následujících předpisů.
Pochopitelně se technické zhodnocení zachytí na inventární kartě investičního majetku.
Vzhledem k rozsahu položek příjmů a výdajů je vhodné zvolit vhodné použití AE. Tím se usnadní jejich snadná sumarizace pro potřeby rozborů, např. se toto týká vkladů podnikatele do podnikání z jeho soukromého vlastnictví (označené příslušným kódem), vrácených původních vkladů podnikatele z jeho soukromého vlastnictví (označené příslušným kódem), výběr podnikatelů pro osobní potřebu ať již v hotovosti, ve zboží či ve výrobcích vlastní činnosti pokud je neuhradil, jakož i nákladů vynaložených na konkrétní zboží, služby pro konkrétního klienta.

V položce „provozní režie“ se účtují případy výdajů na dosažení, zajištění a udržení příjmů, pro které není náplň v předchozích sloupcích PD, např.:
- daňové odpisy IM, zůstatková cena IM ve výši uznané zákonem o dani z příjmu, odpis aktivní opravné položky k úplatně nabytému majetku (př. nakoupil-li podnikatel při privatizaci majetek za nižší cenu než byla jeho účetní hodnota, za kterou ho má zařazený v účetnictví), opravná položka představující rozdíl mezi účetní a tržní hodnotou, odepisovaný do příjmů, cena pořízení prodaného finančního majetku v případě, že příjem z prodeje podléhá dani z příjmu, ztrátové kurzové rozdíly z devizových účtů a valutových pokladen, dále rozpouštění zákonných rezerv jako storno výdajů (ev. do příjmů), darované zásoby jako storno výdajů, věcný vklad (zásoby) vlastníka ÚJ, poměrná výše nájemného u finančního pronájmu, poměrná výše výdajů vztahující se k činnosti sdružení bez právní subjektivity, silniční daň, tiskopisy, dopravné, výdaje na zabezpečení požární ochrany dle zvláštních předpisů, provize z prodeje cenných papírů.

Žádné komentáře:

Okomentovat