Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

b) Naopak je fakturována cena, ...

b) naopak je fakturována cena, ze které je dodatečně poskytnuto finanční zvýhodnění pro dřívější zaplacení, skonto je účtováno též snížením tržeb, při použití účtu 648 - Ostatní provozní výnosy. Pro odběratele bude původní hodnota faktury součástí provozních nákladů.

Pro skonta (zaplacení faktur před lhůtou splatnosti) se může vést i samostatný výsledkový účet: Dodavatelská skonta). Výše skonta je ovlivněna výší úroků, rizikem daného dodavatelského úvěru, zájmem dodavatele na rychlém inkasu. Bývá proto vyšší než běžný úrok. Cenové záporné rozdíly je možno krýt z fondu obchodních rizik (427), či rezervou na obchodní rizika (účet 459). Stejně jako u ostatních slev v roce dodávky se účtuje minusem do výnosů, v dalších obdobích do ostatních provozních nákladů nebo minusem do výnosů.
Je součástí obchodní strategie zda je v případě potřeby včasné platby volena cesta úpravy cen či předem z psychologického hlediska předem nabídnuto skonto.

3.2.2. Prodej zboží, obchodní marže
MD účet 504 – Nákupní cena prodaného zboží
D účet 604 – Tržba za prodané zboží

Obchodním obratem se rozumí výše tržeb (čistý obchodní obrat bez DPH).
U DPH vzniká daňová povinnost při prodeji zboží podle kupní smlouvy dnem dodání (zboží)1. Vznik daňové povinnosti v případě spotřební daně je při tuzemské výrobě vázán na okamžik vyskladnění, ne prodeje.

Žádné komentáře:

Okomentovat