Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nedůsledné účtování při zvolení ...

• Nedůsledné účtování při zvolení způsobu účtování zásob A. Účtování některých hospodářských operací přímo do nákladů je možno použít pouze tehdy, je-li účtování vyjmenovaných druhů materiálů přímo do spotřeby upraveno vnitropodnikovou směrnicí. V tomto případě je však vyloučena kontrola, zda všechny pořízené zásoby byly spotřebovány v hospodářské činnosti.
• Zůstatky na účtech pořízení materiálu a zboží k datu účetní závěrky. Ke dni účetní závěrky musí účty 111, 131 končit nulovým zůstatkem. Aktivní zůstatek na MD znamená, že zásoby byly vyfakturovány, ale nebyly do konce roku převzaty (ke dni účetní závěrky charakter zásob na cestě 119, 139). Pasivní zůstatek 111, 131 na straně Dal znamená, že zásoby byly fyzicky v podniku převzaty, ale podnik neobdržel doklad o závazku dodavateli (do doby obdržení dokladu zůstatek účtu 111, 131 nahrazen dohadnou položkou pasivní – účet 389). Zůstatky těchto účtů ke dni účetní závěrky je nutné prověřovat, může se jednat i o chybu při ocenění zásob převáděných na sklad nebo chybějící účetní zápis o příjmu na sklad, převádění z různých skladů, haléřové rozdíly.
• Minusové zůstatky na syntetických účtech zásob. Záporný zůstatek na syntetickém účtu zásob vždy signalizuje chybu, kterou musíme co nejdříve odstranit.

Žádné komentáře:

Okomentovat