Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pokud jsou na určitý účel, ...

Pokud jsou na určitý účel, který bude mít ekonomický dopad až v budoucnu, vynakládány různé náklady, pak budou tyto náklady zachyceny jako komplexní náklady příštích období. Například se může jednat o náklady na výzkum a vývoj (pokud se časově rozlišují), na přípravu a záběh výroby. Mohou se skládat z vlastních výkonů i z nakupovaných.

Výdaje příštích období
Představují náklady, které souvisejí s běžným obdobím, avšak budou uhrazeny až v příštích obdobích. Jedná se například o nájemné placené pozadu, prémie a odměny vyplacené po skončení roku atd.
Tvorba výdajů příštích období 5../383
Čerpání výdajů příštích období 383/3..

Výnosy příštích období
Výnosy příštích období představují přijaté výnosy v běžném období, které se ale věcně a časově budou vztahovat i k obdobím budoucím. Jedná se například o přijaté nájemné na několik let dopředu, přijaté předplatné, školné.

Příjmy příštích období
Jako příjmy příštích období se označují částky nepřijaté ke dni uzavírání účetních knih a nezahrnuté na účtech pohledávek, avšak související s výkony běžného období. Jedná se například o nevyfakturované, ale provedené práce či provize a služby. Častým případem může být situace, kdy vznikla škoda, pojišťovna potvrdila výši pojistného plnění, ale částka dosud nebyla uhrazena a účetní jednotkou přijata.

Žádné komentáře:

Okomentovat