Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14.4 Odložený daňový závazek a pohledávka

Na tento účet se zachycují částky odložené daně k úhradě v budoucích obdobích. Odložená daňová povinnost vyplývá z rozdílů, které nastávají v momentě odlišného pohledu účetního a daňového na určité položky v účetnictví. (rozdíl mezi účetními a daňovými náklady a výnosy, jako je rozdíl mezi účetními a daňovými odpisy). Odložená daň se v konečném důsledku stává nástrojem, jehož prostřednictvím se uplatňuje obecná zásada opatrnosti při zjišťování a vykazování výsledku hospodaření. Odložená daň se zjišťuje u účetních jednotek, které tvoří konsolidační celek, a všechny účetní jednotky, které sestavují účetní závarku v plném rozsahu. Ostatní účetní jednotky samy rozhodnou, zda budou účtovat o odložené dani a vykazovat ji.

Odložená daň se zjišťuje nejen z rozdílu mezi účetní a daňovou zůstatkovou hodnotou dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku odpisovaného, ale i u dalších rozdílů, např. u opravné položky k zásobám či pohledávkám, rezervy tvořené nad rámec příslušných zákonů, při nerealizované ztrátě předchozích let.

Výpočet odložené daně je založen na závazkové metodě vycházející z rozvahového přístupu. Závazkovou metodou se rozumí postup, kdy odložená daň ve vztahu k výsledku hospodaření zjištěnému v účetnictví bude uplatněna v pozdějším období, a proto při výpočtu bude použita sazba daně z příjmů platná v období, ve kterém budou daňový závazek nebo pohledávka uplatněny. Pokud tato sazba daně známa není, použije se sazba platná v příštím účetním období.

Žádné komentáře:

Okomentovat