Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Oceňování výrobků

Na účtu 123 – Výrobky sledujeme stav a pohyb zásob a výrobků vlastní výroby ve shodném ocenění s oceněním polotovarů vlastní výroby podle platné účtové osnovy a postupů účtování.
Pozn. V případě dotací na úhradu reklamní akce zahraniční firmou pro prezentaci její produkce, částka podléhá zdanění a to i tehdy, jestliže není dočerpána.
Na způsob ocenění zásob vlastní výroby musí být vypracována vnitropodniková směrnice a způsob ocenění se nesmí během účetního období měnit.
Ustanovení o povinnosti oceňovat nedokončenou výrobu polotovary vlastní výroby a hotovou výrobu maximálně v tzv. vlastních nákladech výkonů ( přímé náklady plus část výrobní a správní režie) v malosériové a kusové (zakázkové) výrobě lze dodržet i tehdy, použijeme-li podnikovou cenu pro účtování ve skladu hotových výrobků, avšak s oceňovacím rozdílem k podnikové (dříve tzv. VC) ceně. To umožňuje jednoduchou orientaci s příjmem i vyskladněním při dodržení metodiky oceňování ve vlastních nákladech, neboť v rozvaze není povyšován zisk o marži vznikající mezi vlastními náklady a použitou cenou. Dalším prvkem, který je v současné účetní metodice používán, je tzv. aktivace zásob, která se provádí v okamžiku převodu výrobků na maloobchodní jednotky a jejich přeměně na zboží. Takovýto postup se provádí prostřednictvím účtové skupiny 62 - Aktivace.

Žádné komentáře:

Okomentovat