Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dlhodobé úvery

 dlhodobé úvery

Reálne - termínované úvery - sú to všetky obchodno podnikateľské úvery splatnosťou viac ako rok Tieto úvery sú poskytované na základe základných troch druhov zmlúv:
• zmluva o revolvingovom účte (banka sa zaväzuje poskytnúť úver do určitej výšky kedykoľvek počas určitého obdobia)
• zmluva o revolvingovom účte konvertibilnom na termínovaný úver
• zmluva o termínovanom úvere

Komunálny úver - komunálne úvery sa používajú na finančné krytie investičných zámerov jednotlivých miestnych samosprávnych celkov. Finančné krytie má formu emisie obligácií.

Úvery na vydané dlhopisy umiestnené na kapitálovom trhu takýto úver poskytuje banka bonitným klientom, ktorý vydávajú dlhopisy. Ide o cenné papiere obsahujúce záväzok k určitému plneniu po uplynutí určitej doby. Ide napríklad aj o komerčné papiere. Sú to nezabezpečené cenné papiere vydávané podnikom na krytie krátkodobých finančných potrieb. Nesú úrok a majú splatnosť do dvoch rokov. Firma ich môže predávať sama alebo s využitím sprostredkovateľa – banky.

 dlhodobé úvery podnikateľom

Rozvojový úver - objektom úverovania sú nákupy investícií a ďalšie dlhodobé potreby. Úver sa spláca z disponibilných zdrojov klienta, spravidla štvrťročnými splátkami.

Úver na nákup privatizovaného majetku, vrátane manažérskych akcií - z tohto úveru je možné zabezpečiť nákup privatizovaného majetku, vrátane manažérskych akcií. Ak FNM SR uloží v pobočke termínovaný vklad minimálne v 80%-om podiele poskytnutého úveru, alebo ak pobočka má zabezpečené krytie úveru limitom a zdrojmi. Poskytnutiu úveru predchádza prísľubové konanie


Konsolidačný úver - poskytnutie úveru je viazané na akceptovanie ozdravovacieho konsolidačného procesu, ktorý je preukázaný v plánoch. Tento úver sa poskytuje na obdobie nad 5 rokov.

Žádné komentáře:

Okomentovat