Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Faktory ovplyvňujúci dosahovanú úroveň produktivity práce

Zvýšenie úrovne plnenia ukazovateľa produktivity práce možno dosiahnuť i zvýšením intenzity práce, ktorá znamená koncentráciu, hustotu vynakladanej živej práce v určitej časovej jednotke. Úroveň produktivity práce je vždy dosahovaná za určitej úrovne intenzity práce, ktorá je súčasťou dosiahnutej úrovne produktivity práce. Úroveň intenzity práce musí byť udržovaná na úrovni spoločensky nutnej výšky intenzity práce a jej zvyšovanie je prípustné iba tam, kde poklesla pod spoločensky nutnú hranicu (normy množstva práce neodpovedajú objektívne existujúcim podmienkam práce). Nedá sa ju tiež stupňovať tak, aby viedla k predčasnému opotrebovaniu pracovnej sily pracovníkov.
Zmena produktivity práce vedie k relatívnej zmene počtu pracovníkov:
Relatívnu zmenu možno určiť podľa vzťahu:
trel = tl - tprep

kde:
trel - relatívna zmena počtu pracovníkov (relatívna úspora alebo prekročenie)
tl - počet pracovníkov v období (l)
tprep - prepočítaný počet pracovníkov

Prepočítaný počet pracovníkov udáva, koľko zamestnancov by banský podnik potreboval pre zaistenie ťažby v období (l) pokiaľ by produktivita práce zostala zachovaná na úrovni obdobia (O). Teda:
tprep = Q1 / Po = to . Q1 / Qo

kde:
Q1 , Qo—produkcie v období (O) a (l)
to - počet pracovníkov v období (O)


Rozdiel medzi stavom pracovníkov v období (l) a stavom prepočítaným môže byť:
- záporný: podnik zaistil produkciu s menším počtom pracovníkov než vychádzal podľa prepočtu, došlo teda k relatívnej úspore pracovníkov vplyvom rastu produktivity práce medzi obdobiami (Oň a (l)
- kladný: podnik zaistil produkciu s väčším počtom pracovníkov než vychádzal podľa prepočtu, došlo teda k relatívnemu prekročeniu počtu pracovníkov spôsobenému poklesom produktivity práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat