Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pracovná sila a produktivita práce, výpočet produktivity práce

20. Pracovná sila a produktivita práce, výpočet produktivity práce

Pretože pracovníci podnikateľského subjektu tvoria jeden zo základných potenciálov pre realizáciu podnikateľskej činnosti, je potrebné prevádzať analýzy v oblasti pracovných síl za účelom stanovenia potreby pracovníkov a zistenia ich využitia v podnikateľskom subjekte. Pre tento účel je treba triediť pracovníkov do jednotlivých kategórií a rovnako triediť i nimi odpracované smeny.
Počet pracovníkov, ktorý bol v určitom období činný u určitého ekonomického subjektu (firmy, inštitúcie), sa charakterizuje pomocou priemerného evidenčného počtu pracovníkov.
Do evidenčného počtu pracovníkov sa zahrňujú všetci stáli a dočasní pracovníci, ktorí sú v pracovnom pomere k organizácií (u družstevných podnikov osoby i v členskom pomere, kde súčasťou členstava je aj pracovný vzťah) a za svoju prácu dostávajú od zamestnávateľa mzdu. Patria sem i spoločníci v spoločnostiach s ručením obmedzeným a komandisti v komanditných spoločnostiach, ktorý majú uzatvorenú pracovnú zmluvu so svojou spoločnosťou, a sú teda k nej v pracovnom pomere a dostávajú príjem zo závislej činnosti.
Do evidenčného počtu sa pracovníci zahrňujú bez ohľadu na to, či sú skutočne prítomní v práci či nie (napr. pre nemoc, dovolenku, vojenské cvičenie apod.).
Pracovníci uvoľnení pre inú organizáciu sa zahrňujú iba v prípade, že im stála organizácia vypláca mzdu. Pracovníci s kratšou pracovnou dobou sa zahrňujú každodenne i pri nerozvrhnutí ich pracovnej doby na všetky pracovné dni.

Žádné komentáře:

Okomentovat