Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Faktory ovplyvňujúce hospodársky výsledok

ad 3) Výšku zisku môže podnik ovplyvniť zmenou sortimentu (napr. rast zisku za inak nezmenených podmienok dosiahneme vyprodukovaním väčšieho objemu cenovo lepšie hodnoteného výrobku oproti predpokladu na úkor cenovo nižšie hodnotených skupín výrobkov).

ad 4) Rovnako rast tržieb z realizácie môže zvýšiť objem zisku, ktorého podnik za určité obdobie dosiahne. Rovnako ako v prípade úrovne cien, je medzi rastom objemu tržieb z realizácie a výškou zisku priama úmernosť.

ad 5) Ovplyvňovanie veľkosti zisku rastom objemu výroby a služieb na kvalitatívne vyššej úrovni ich realizácie je závislé na princípoch tvorby cien. Ak rešpektuje cenová tvorba akosť výrobkov a služieb, ovplyvňuje výšku podnikom produkovaného zisku.

ad 6) Špecifické pre banské podniky je ovplyvňovanie výšky zisku bansko-geologickými podmienkami (banská renta).

Absolútna výška zisku však nemôže byť jediným ukazovateľom pre hodnotenie podniku, posúdenie jeho celkového vývoja ani pre medzipodnikové porovnanie. Vzhľadom k podmienkam jeho dosahovania sa zisk uvádza do vzťahu k určitému základu a tento podiel je násobený stomi pre vyjadrenie v percentách. Dostávame tak ukazovateľ rentability ako relácií zisku k zvolenému základu. Teda:

rentabilita = Zisk / základ . 100%

Základom môžu byť celkové náklady, vlastné imanie, celkový kapitál apod. V súčasnej dobe sa preferuje vlastné imanie (vlastný kapitál), rentabilita potom ukazuje výnosnosť vlastného kapitálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat