Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Krátkodobé úvery poskytované podnikateľom

 strednodobé úvery


Akceptačný úver - tento úver neposkytuje klientovi priamo finančné prostriedky, ale dáva do záruky dobré meno banky. Klient vypíše na banku zmenku, tá ju akceptuje – zaviaže sa, že ju v stanovenom termíne splatí. S klientom sa dohodne, aby bolo v čase splatnosti zmenky na účte požadované množstvo prostriedkov.

Avalový úver - pri tomto úvere banka vystupuje ako ručiteľ a ako taký môže byť pri nesplnení záväzkov voči dlžníkovi požiadaná a jeho krytie. Banka môže ručiť napr. za uhradenie platieb.



• Strednodobé úvery sa poskytujú na obdobie 1 - 5 rokov. Typy úverov poskytovaných podnikateľom:

Úver na obežné prostriedky - úver je poskytovaný na všetky, alebo vybrané druhy obežných prostriedkov. Splácanie: Do času zaplatenia úveru, kým si klient vytvorí vlastný obehový kapitál.
Rozvojový úver - tento druh úveru je poskytovaný na obstaranie investičného majetku a ďalších potrieb, s ktorými klient vykonáva podnikateľskú činnosť. Splácanie: Prevažne štvrťročnými splátkami z disponibilných zdrojov.
Úver na vývoz - úver je možné poskytnúť na vývoz tovaru, výnimočne aj zaistených zahraničných pohľadávok. Zaručenie ; Istené zabezpečovacími prostriedkami, ako sú bankové záruky, dokumentárne inkasá, avalované zmenky, neodvolateľné akreditívy. Požaduje sa predloženie bankovej alebo kancelárskej informácie o odberateľovi.
Úver na nákup privatizovaného majetku, vrátane manažérskych akcií - z tohto úveru je možné zabezpečiť nákup privatizovaného majetku, vrátane manažérskych akcií. Ak FNM SR uloží v pobočke termínovaný vklad minimálne v 80%-om podiele poskytnutého úveru, alebo ak pobočka má zabezpečené krytie úveru limitom a zdrojmi. Poskytnutiu úveru predchádza prísľubové konanie. .
Konsolidačný úver - poskytnutie úveru je viazané na akceptovanie ozdravovacieho konsolidačného procesu, ktorý je preukázaný v plánoch. Tento úver sa poskytuje na obdobie 1 - 5 rokov.
Úver na zloženie podielu do obchodnej spoločnosti družstva objektom úverovania je vklad klienta na vloženie podielu do obchodnej spoločnosti alebo družstva.

Žádné komentáře:

Okomentovat