Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pracovná sila a produktivita práce, výpočet produktivity práce

Pracovníci ostatného hospodárstva podľa kategórií rozdeľujeme na robotníkov a ostatných pracovníkov.
Štruktúru pracovníkov, najmä robotníkov, možno vytvárať i inými spôsobmi. Z celkového počtu robotníkov štatistika vyčleňuje osoby s kratšou pracovnou dobou, rozdeľuje zamestnancov podľa robotníkov týždennej pracovnej doby, sleduje počet žien. Vlastných pracovníkov možno triediť podľa veku, kvalifikácie, okresu ich trvalého bydliska, prípadne podľa iných kritérií, spravidla v rámci jednorázových štatistických šetrení.
Priemerné počty pracovníkov i stavy ku koncu obdobia sú ovplyvnené pohybom pracovných síl, teda celkovými príchodmi a odchodmi behom analyzovaného obdobia. Najpodrobnejšie je sledovaný počet robotníkov, a to ich príchody podľa zdrojov, odchody podľa príčin.
Medzi základné zdroje získavania robotníkov patrí voľný nábor, návrat z vojenskej služby, a z iných dočasných odchodov, prevod v rámci spoločnosti, prevod z kategórie THP, brigádnici, dôchodcovia, príchody zo stredných odborných učilíšť.
Odchody robotníkov možno deliť na trvalé a dočasné. Medzi trvalé odchody patrí odchody podľa zákonníka práce, prirodzený úbytok, odchody zo zdravotných dôvodov, ukončenie zmlúv, ostatné (napr. organizačné dôvody). Dočasné odchody sú z dôvodu uvoľnenie pre výkon funkcie, odchody na vojenskú základnú službu, materskú dovolenku, prevod do inej kategórie pracovníkov apod.
Štruktúra zdrojov príchodov pracovníkov i príčin odchodov môže byť rôzne detailizovaná predovšetkým podľa potrieb vedenia podniku. Pozornosť je venovaná najmä odchodom, pretože časť ich môže podnik ovplyvniť s cieľom stiahnutia výpovedi pracovníka. Naviac fluktuácia predovšetkým robotníkov má značné negatívne dopady na ekonomiku - ide o náklady na získanie a prípravu pracovníka, zníženú produktivitu práce nového robotníka, vyššie riziko jeho pracovnej úrazovosti atď.
Stanovenie potrebného počtu pracovníkov je možné v zásade previesť vo väzbe na systém organizácie práce v jednotlivých pracovných procesoch prevádzky a normovanie práce a stavov v týchto procesoch v kategórií robotníkov, ďalej pomocou väzby počtu pracovníkov a ekonomických ukazovateľov (napr. produktivity práce, prácnosti), ďalej potom s ohľadom na trendové charakteristiky vývoja počtu pracovníkov v čase v prípade THP a tiež vo väzbe na aplikovanú organizačnú a funkčnú schému podnikateľského subjektu. Je zrejmé, že potrebný počet pracovníkov baníckeho podnikateľského subjektu bude závisieť na potrebe jeho produkcie, na použitých technologických systémoch organizácie práce, riadenia a správy.

Žádné komentáře:

Okomentovat