Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Efektívnosť práce podniku

25. Efektívnosť práce podniku

Ekonomika (ekonomický systém) je funkčným subsystémom spoločnosti, ktorá realizuje výrobu, rozdeľovanie a spotrebu hmotných statkov.

Rozdiel medzi spoločenskou spotrebou (potrebami spoločnosti) a možnosťou jej uspokojenia je permanentnou hybnou silou rozvoja ekonomického systému, lebo ľuďom tvoriacim spoločnosť je vlastná túžba po uspokojovaní potrieb na kvalitatívne vyššej úrovni pri dosiahnutí stavu nasýtenosti potrieb na danej kvalitatívnej úrovni.

Základným ekonomickým princípom v uspokojovaním potrieb sa stáva princíp maximálneho efektu (resp. výnosov). Z tohoto hľadiska je možné vidieť samotný účel ekonomickej vedy v skúmaní efektívnosti a ekonomickú vedu chápať ako vedu o efektívnosti (účinnosti).

K tomu, aby bolo možné vyjadriť mieru efektívnosti, je potrebné ju merať. K meraniu efektívnosti bolo vytvorené množstvo rôznych ukazovateľov a sú vytvárané ďalšie od najvšeobecnejších až po veľmi konkrétne dielčie ukazovatele efektívnosti (sú konštruované ukazovatele efektívnosti národného hospodárstva, efektívnosti podnikateľských subjektov, ukazovatele efektívnosti jednotlivých potenciálov, komponent výrobne podnikateľského procesu apod.).

Všetky vychádzajú z princípu uvedenej charakteristiky efektívnosti a to:

Efektívnosť = Výnosy (efekt, výstup) / vstupný kapitál, výrobné faktory, (vstup)

Problém konštrukcie týchto ukazovateľov spočíva v tom, ako kvantifikovane vyjadriť veličiny v čitateli a v menovateli. Je zrejmé, že s ohľadom na zložitosť väzieb a chovanie sa ekonomických systémov, predstavuje zisťovanie ekonomickej efektívnosti jednu z najobtiažnejších, pritom však najzávažnejších úloh všetkých stupňov riadenia a základným poslaním ekonomickej vedy je vytvárať pre racionálne plnenie týchto úloh teoretické predpoklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat