Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Faktory ovplyvňujúci dosahovanú úroveň produktivity práce

3.2.1. Faktory ovplyvňujúci dosahovanú úroveň produktivity práce.

Z obecného vzťahu pre vyjadrenie produktivity práce vyplýva, že k najrýchlejšiemu rastu produktivity práce dochádza pri raste objemu produkcie a zmenšovaní objemu spotreby práce (v užšom poňatí spotreby živej práce).
S ohľadom na túto skutočnosť potom faktory ovplyvňujúce dosahovanú úroveň produktivity práce sú faktory, ktoré podmieňujú zmenu a dosiahnutie požadovanej výšky objemu produkcie a spotrebu práce pre vyprodukovanie tohoto objemu produkcie.
Objem vyrobenej produkcie je potom funkciou živej práce (čo sa týka jej spotreby i jej kvality - kvalifikácie pracovníkov), vybavenosťou pracovníkov hmotným investičným majetkom (s ohľadom na množstvo prostriedkov a ich kvalitu - napr. výkonnosťou parametrov HIM - úroveň jeho inovácie), náročnosťou výroby na HIM, dosahovanej úrovne technologických procesov a ostatných procesov prebiehajúcich v rámci výrobno-podnikateľskej činnosti podniku, ktorých riadenie a organizácia, ktorá ovplyvňuje využitie základných komponentov výrobného procesu v rámci určitých výrobných podmienok.
Ak zhrnieme zásadné faktory ovplyvňujúce úroveň produktivity práce, potom vedľa faktorov bansko-geologických podmienok v baníctve sa jedná o:
1. techniku - mechanizáciu, automatizáciu výrobného procesu, zlepšovanie technickej úrovne výrobných prostriedkov a účelné zvyšovanie ich rozsahu
2. technológiu - zdokonaľovanie technologických procesov a postupov
3. koncentráciu, organizáciu a riadenie - zvyšovanie úrovne koncentrácie, organizácie a riadenia výroby a ostatných procesov v podniku, využívanie pracovnej doby, zlepšenie rytmičnosti práce apod.
4. úroveň pracovníkov - rast kvalifikácie pracovníkov a ich rozmiestnenie vo výrobe, optimálne využitie pracovných síl,
5. úroveň motivácie - systém hmotnej zainteresovanosti pracovníkov vo výsledkoch výroby a systém morálnych podnetov k práci, ako napr. záujem o prácu, možnosť sebarealizácie apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat