Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pracovná sila a produktivita práce, výpočet produktivity práce

Okrem priemerných evidenčných počtov pracovníkov za obdobie prepočítaných na plne zamestnané sa používa tiež ukazovateľ evidenčného počtu vo fyzických osobách (neprepočítaný stav) k poslednému dňu sledovaného obdobia.
Pracovníkov podľa činnosti organizácia môže deliť na:
1. pracovníkov hlavnej (priemyselnej) činnosti, ktorých charakter práce odpovedá účelu, pre ktorý bol podnikateľský subjekt zriadený. V prípade baníckeho subjektu sa jedná o: ťažbu, dopravu,úpravu uhlia, výrobu ostatných výrobkov, geologicko-prieskumné práce, opravy atď.
2. pracovníkov ostatného hospodárstva, ktorých činnosť sa priamo neviaže na výrobné úlohy podnikateľského subjektu. Ide o bytové hospodárstvo, závodné stravovanie, sociálne zariadenia apod.
Podľa kategórií delíme pracovníkov hlavnej činnosti banského podniku na:
- robotníkov pričom podľa triedenia nimi odpracovaných smien ich triedime na robotníkov na výkon (ich smeny sa započítavajú do smenovej produktivity práce) a robotníkov mimo výkon (smeny sa nezapočítavajú)
- ostatní pracovníci, kedy sa jedná o technicko-hospodárskych pracovníkov (THP), riadiacich prevádzku banského podniku po stránke technickej, hospodárskej a administratívnej
- prevádzkoví a obsluhujúci pracovníci, ktorí povahou svojej práce nepatria do kategórie robotníci hlavnej činnosti, napriek tomu sa však na výsledkoch práce hlavnej činnosti nepriamo podieľajú (hasiči, strážnici atď.)

Žádné komentáře:

Okomentovat