Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Okrem absolútnej výšky nákladov je používaný ukazovateľ nákladovosti

Okrem absolútnej výšky nákladov je používaný ukazovateľ nákladovosti a to halierový ukazovateľ nákladovosti aelbo ukazovateľ nákladovosti fyzického objemu produkcie. Halierový ukazovateľ nákladovosti vyjadruje podiel nákladov na hodnotovú jednotku produkcie (haliere nákladov na 1 Sk výnosov alebo koruny nákladov na 100 Sk výnosov), nákladovosť fyzického objemu produkcie je daná podielom nákladov na jednotku naturálneho objemu produkcie (na 1 tonu).
Posúdenie vzťahu medzi nákladmi a výnosmi možno previesť rôznymi spôsobmi:
- porovnaním percentuálneho vývoja nákladov s vývojom výnosov
- výpočtom ukazovateľov nákladovosti
- výpočtom relatívnej zmeny nákladov

Nrel = Nl - Nprep = Nl - no . Ql = Nl - No . Ql / Qo

kde:
Nrel - relatívna zmena nákladov
Nl - náklady v období (l) resp. náklady skutočné (vo vzťahu k plánu)
Nprep - náklady prepočítané
no - nákladovosť obdobia (O)
Q - objem produkcie resp. hodnota výnosov vzťahujúca sa k nákladom.

Záporný výsledok znamená, že náklady obdobia (l) boli menšie ako prepočítané, a teda došlo k relatívnej úspore. Kladný výsledok predchádzajúceho vzťahu ukazuje na relatívne prekročenie nákladov.
Relatívna zmena nákladov je teda rovná rozdielu nákladovosti násobenému ukazovateľom produkcie obdobia (l). Ak je nákladovosť vyjadrená halierovým ukazovateľom, produkcia je uvedená v korunách, ak je nákladovosť uvažovaná v korunách na 100 Sk výnosov, produkcia musí byť vyjadrená v stokorunách.
Druhové členenie nákladov slúži tiež ako základný informačný vstup pre reguláciu čerpania nákladov, čo je dôležité pre stanovenie a realizáciu opatrení k zníženiu spotreby tých nákladových položiek, ktoré v štruktúre nákladov vykazujú vysoký podiel alebo sa nevyvíjajú v súlade s predpokladmi podnikateľského zámeru podniku.

Žádné komentáře:

Okomentovat