Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Platobné prostriedky

 Platobné prostriedky

voľne zameniteľné meny (konvertibilné) - sú meny, za ktoré je možné voľne nakupovať valuty a devízy. Zameniteľnosť meny je možnosť pružnej výmeny peňažných jednotiek určitej meny za jednotky mien iných krajín prostredníctvom bánk a ďalších oficiálnych miest k tomu určených. Hovoríme o tzv. voľných menách, ktoré sú na zahraničných trhoch vzájomne zameniteľné.
• Valuta - hotové, cudzie, platné peniaze (bankovky, štátovky, mince).
• Devíza - je pohľadávka znejúca na cudziu menu, ktorá môže slúžiť k úhrade záväzku. Môže mať podobu depozitu, zmenečnej alebo šekovej pohľadávky, štátnych pokladničných poukážok a pod.
• EUR, USD, britská libra, švajčiarsky frank, švédska koruna, japonský jen
clearingové meny - k realizácii platieb prostredníctvom clearingovej meny dochádza na základe uzatvorených platobných dohôd. podstatou "medzinárodného" clearingu je skutočnosť, že domáci dlžníci neplatia priamo svojim veriteľom do zahraničia, ale skladajú určité čiastky na clearingový zberný účet vo svojej krajine. Z tohto sa potom hradia, podľa príkazu dlžníkov v druhom štáte, pohľadávky svojich veriteľov (napr. vývozcov). Clearingová špička (clearingové saldo) sa na konci obdobia vyrovnáva zvyčajne v konvertibilnej mene.
národné meny - používajú sa hlavne v prípadoch, kedy sa prevody medzi krajinami môžu uskutočňovať na základe dielčích bartrových dohôd, t.j. dohôd o výmene určitého tovaru.
nadnárodné menové jednotky - ich vznik sa viaže hlavne k r. 1971, kedy bola zrušená zameniteľnosť dolára za zlato. Vznikol celý rad nadnárodných menových jednotiek, ktorých obsah a použitie sú veľmi rôznorodé.
zlato - zlato aj napriek tomu, že v roku 1971 bola zrušená vymeniteľnosť dolára za zlato a v roku 1973 aj úradná cena menového zlata, zostalo prostriedkom platobného styku. Jedná sa o tzv. finančné zlato, ktoré sa vyskytuje vo forme zliatkov, prútov a vo forme mincí.
euromeny - sú to meny, ktoré sú na účtoch u bánk v inej krajine, než kde je príslušná mena menou národnou, napr. USD na účtoch v Nemecku

Žádné komentáře:

Okomentovat