Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Klasifikácia úverov

 Klasifikácia úverov

 krátkodobé úvery

• poskytnuté na obdobie do 1 roka

Kontokorentný úver - je to úver, ktorý banka poskytuje klientovi v pohyblivej výške na jeho bežnom účte využívanom na zúčtovanie priebežných záväzkov a pohľadávok.
Eskontný úver – úver, pri ktorom banka nakupuje od klienta zmenky pred splatnosťou a to za nominálnu hodnotu, od ktorej sa odpočíta obchodný diskont.
Lombardný úver - je to úver, ktorý je zabezpečený uložením zálohu hnuteľného majetku alebo práva) dlžníkom. Veľkosť úveru závisí od hodnoty zálohu. Zálohu môžu tvoriť aj cenné papiere, tovar, práva na pohľadávky, drahé kovy a iné cennosti.
Spotrebné úvery - majú aj krátkodobý aj dlhodobý charakter. Do tejto skupiny patria úvery jednotlivcom na financovanie nákupu a služieb úvery na automobily a spotrebné tovary dlhodobej povahy, úvery na stavbu a rekonštrukciu domov, revolvingové úvery (kreditné karty a šekové knižky) ...
Revolvingový úver - pravidelne sa opakujúca úverová potreba krytia všetkých obežných prostriedkov alebo len vybraných druhov, pokiaľ nie sú úverované na samostatných úverových účtoch. Revolvingový úver poskytuje pobočka v obratovej alebo zostatkovej forme. Pri obratovom revolvingovom úvere je čerpanie možné do výšky určenej mesačným, štvrťročným rámcom. Dispozíciu na čerpanie dáva klient. Stanovený limit je neprekročitel’ný. Pri zostatkovej forme revolvingového úveru poskytne pobočka klientovi úver jednorázovo a klient ho spláca z bežného účtu. Platbami priamo dochádzajúcimi na účet obratového účtu

Žádné komentáře:

Okomentovat