Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výnosy podniku. Vzťah medzi výnosmi a ziskom podniku

23. Výnosy podniku. Vzťah medzi výnosmi a ziskom podniku

Výnosy sú v zásade účtovnou kategóriou, ktorá pri systémovom pohľade na podnik zachycuje stranu výstupov, ktorej zo štatistického hľadiska zodpovedajú ukazovatele produkčnej štatistiky zisťujúcej objem produkcie.

Doterajší systém zisťovania ukazovateľov objemu produkcie v štatistickom výkazovníctve bol založený na ukazovateľoch typu "brutto", tj. celkovej hodnoty produkcie, napr. výroby tovaru, používaný v predošlých rokoch pri zostavení a kontrole plnenia plánu. Jedným zo zámerov pri príprave programu štatistických zisťovaní od roku 1995 bolo zahájenie transformačného procesu v produkčných štatistikách. Jeho cieľom je zavedenie ukazovateľov typu pridanej hodnoty, obdobne ako je to v rozvinutých trhových ekonomikách. Tento prechod umožní vzájomnú náväznosť údajov produkčných štatistík a údajov o hrubom domácom produkte v systéme národných účtov za jednotlivé obdobia, ako i porovnateľnosť produkčných štatistík medzi sebou. Tento proces prechodu bude prebiehať v niekoľkoročnej periodicite.

Do roku 1996 štatistické výkazovníctvo používalo ukazovateľ výroby tovaru. Prostredníctvom tohoto ukazovateľa sa zisťoval celkový objem priemyselnej výroby a jej štruktúra, vypočítavali sa tempa rastu a produktivita práce. Výroba tovaru charakterizovala končený výsledok priemyselnej výrobnej činnosti podniku, určený k predaju mimo podnik, pre jeho vlastnú investičnú činnosť a pre vlastnú nepriemyselnú činnosť (napr. pre vlastné bytové hospodárstvo, technický rozvoj atď.). Okrem všetkých dohotovených výrobkov a polotovarov vyrobených v podniku sa do ukazovateľa výroby tovaru tiež zahrňovali priemyselné práce výrobnej povahy a priemyselné výkony s výnimkou taxatívne vyčlenených (napr. tzv. osobný tovar, a potreby pre domácnosť).

Žádné komentáře:

Okomentovat