Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Faktory ovplyvňujúce hospodársky výsledok

ad 4) Rovnako rast tržieb z realizácie môže zvýšiť objem zisku, ktorého podnik za určité obdobie dosiahne. Rovnako ako v prípade úrovne cien, je medzi rastom objemu tržieb z realizácie a výškou zisku priama úmernosť.

ad 5) Ovplyvňovanie veľkosti zisku rastom objemu výroby a služieb na kvalitatívne vyššej úrovni ich realizácie je závislé na princípoch tvorby cien. Ak rešpektuje cenová tvorba akosť výrobkov a služieb, ovplyvňuje výšku podnikom produkovaného zisku.

ad 6) Špecifické pre banské podniky je ovplyvňovanie výšky zisku bansko-geologickými podmienkami (banská renta).

Absolútna výška zisku však nemôže byť jediným ukazovateľom pre hodnotenie podniku, posúdenie jeho celkového vývoja ani pre medzipodnikové porovnanie. Vzhľadom k podmienkam jeho dosahovania sa zisk uvádza do vzťahu k určitému základu a tento podiel je násobený stomi pre vyjadrenie v percentách. Dostávame tak ukazovateľ rentability ako relácií zisku k zvolenému základu. Teda:

rentabilita = Zisk / základ . 100%

Základom môžu byť celkové náklady, vlastné imanie, celkový kapitál apod. V súčasnej dobe sa preferuje vlastné imanie (vlastný kapitál), rentabilita potom ukazuje výnosnosť vlastného kapitálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat