Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Pracovná sila a produktivita práce, výpočet produktivity práce

Pracovníci vykonávajúci v organizácií v ďalšom pracovnom pomere vedľajšiu činnosť sa do evidenčného počtu zahrňujú iba raz.
Do evidenčného počtu sa nezahrňujú ženy na materskej a ďalšie materské dovolenky, osoby vo výkone vojenskej služby (včítane civilnej), učni a študenti na prevádzkovej praxi apod.
Priemerný evidenčný počet pracovníkov vo fyzických osobách sa bežne stanovuje za mesačné obdobie ako súčet počtu fyzických osôb v jednotlivých dňoch mesiaca včítane dňov pracovného pokoja, delený plným počtom kalendárnych dňov príslušného mesiaca. Za dni pracovného pokoja (nedele, soboty, prípadne iné dni nepretržitého odpočinku v týždni a sviatky) sa pri výpočte použije počet pracovníkov z predchádzajúceho dňa. Priemerné evidenčné počty za štvrťrok alebo za rok vznikajú ako prosté aritmetické priemery z mesačných priemerných hodnôt.
Priemerný evidenčný počet pracovníkov prepočítaný na plne zamestnané sa týka zamestnancov s kratšou pracovnou dobou, zamestnancov v pracovnom pomere vykonávajúcich práce len príležitostne na výzvu a podľa potrieb zamestnávateľa, zamestnancov do 16 rokov veku, kde zákon stanoví najviac 33 hodinový pracovný týždeň, zamestnancov, vykonávajúcich vedľajšiu činnosť v súbežnom pracovnom pomere. Výpočet prepočítaného priemerného evidenčného počtu sa odvodí zo zlomuku, kde v čitateli je súčet súčinov priemerného evidenčného počtu pracovníkov vo fyzických osobách a príslušné dĺžky týždenného pracovného úväzku, zatiaľčo v menovateli je týždenná pracovná doba zavedená v podniku.

Žádné komentáře:

Okomentovat