Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bílá kniha o přípravě přidružených zemí střední a východní Evropy na začlenění do vnitřního trhu ES

Posláním BK je stát se vodítkem, který pomůže přidruženým zemím připravit se na fungování v rámci vnitřního trhu EU. Je to nezávazný dokument, subsidiární k jiným harmonizačním dokumentům (ED, usnesení vlády). Není určen jen ČR. Obsahuje základní prvky, které by přidružený stát měl převzít pro začlenění do vnitřního trhu. Je zaměřena jen na některé body, vytyčuje jednotlivé kroky v jednotlivých odvětvích.
Screening = komparace norem ČR s předpisy ES, především v oblasti vnitřního trhu – 4 základní svobody.

BK kromě sbližování legislativy vyjmenovává a popisuje struktury nutné k tomu, aby byla legislativa účinná – varuje před formálním převzetím právních norem – popisuje mechanismy pomoci státům střední a východní Evropy ze strany ES, zahrnuje zejména přípravu programů PHARE na 5ti leté období a předpokládá zřízení Úřadu pro výměnu informací o technické pomoci se sídlem v Bruselu jako podpůrného programu k národním programům PHARE.
Existence nutných donucovacích orgánů – spr. a soudních struktur – přikládá zásadní význam! Pro každou oblast práva BK doporučuje vhodný přístup pro sblížení.

2 části BK :
1. část – BK samotná – analyzuje v obecně v politické rovině účel, kontext a charakter, naznačuje jak ho uskutečnit.
2. část – příloha – podrobný přehled komunit. práva v oblasti vnitřního trhu
Byla vypracována na základě pokynů Evropské Rady na zasedání v Essenu v r. 1994 – vyhl. „předvstupní strategie“. Návrh BK dílem 2 evr. komisařů

Nejdominantnější rysy BK :
- obecnost
není adresováno přímo ČR, určité zobecňování kroků, které by měl asoc. stát učinit pro zajištění slučitelnosti svých předpisů s právem ES
- právní nezávaznost
neobsahuje termíny, příkazy, povinné kroky
- zvláštní věcné zaměření
na vnitřní trh a jen nezbytně nutné předpisy
- velice podrobný návod a sektorové vypracování
detailně rozebírá příslušné oblasti legislativy, návrh posloupnosti, 23 oblastí

Žádné komentáře:

Okomentovat