Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zrcadlová ustanovení k Evropské dohodě a ve Zřizovací smlouvě, charakteristika ekonomických ustanovení v ED 2

Obecná harmonizační ustanovení v ED :
Čl. 69, 70 ED

Čl. 69 – sml. strany uznávají, že důl. podm. Pro ekonomické zapojení ČR do Spol. je sbližování právních předpisů ČR s předpisy ES – je to podmínka nezbytná pro integraci ČR do EU.
Sbližování zahrnuje pr. předpisy stávající a budoucí. Cílem je zajištění postupné slučitelnosti.
Z toho je patrné, že se jedná o obecný mezinárodněprávní závazek programového charakteru, který vymezuje pouze rámcově otázky harmonizace čs. práva a práva ES.

Ve čl. 70 Dohody jsou uvedeny prioritní oblasti sbližování práva – celní, firemní, bankovní, daně, vedení účtů, obch. spol., duš. vlast., fin. služby, pravidla soutěže, ochrana spotřebitele, nepřímá zdanění, technické normy, … = demonstrativní výčet.

Ekonomická ustanovení :
Např. volný pohyb zboží – tato část ED je na základě Prozatimní dohody prováděna již od roku 1992 a zavazuje smluvní strany k postupnému vytváření oblasti volného obchodu. Hl. zrušení či omezení dovozních a vývozních cel ze strany ES na prům. výrobky původem z ČR. Zároveň se ruší kvantitativní omezení dovozu čs. výrobků do ES. Úprava je tedy asymetrická s výhodou pro ČR. Obdobně u zemědělských výrobků. Strany se zavazují nezvyšovat stávající cla a kvantitativní omezení a nezavádět nová. Zdrží se diskriminace.
Dále např. hospodářská soutěž, pohyb plateb a kapitálu + hospodářská spolupráce, finanční spolupráce a PHARE a půjčky Evropské investiční banky.

Žádné komentáře:

Okomentovat