Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Zrcadlová ustanovení k Evropské dohodě a ve Zřizovací smlouvě, charakteristika ekonomických ustanovení v ED

ED je komplexní – tj. upravuje jak politický dialog, tak i spolupráci v různých oblastech – 29 oblastí přidružení od volného pohybu zboží, přes otázky harmonizace práva až k oblastem zemědělství, energetiky, kultury, justice a vnitra.

Zrcadlové ustanovení = mirror legislation – doslovné převzetí znění SES – taková převzatá a okopírovaná ustanovení se vyskytují v ED hned na několika místech – nejvíce v čl. 64 upravujícího hospodářskou soutěž, v čl. 66 o podnikatelských jednotkách a také v čl. 36 obsahujícího ochrannou salvatorní klauzuli.

Nejblíže k SES je čl. 64 ED, který je natolik spjat se zřizovací smlouvou, že dokonce odkazuje na použití kritérií vyplývajících z dalších ustanovení SES.
- porovnáme-li znění s čl. 36 SES, zjistíme, že se jedná o identický totožný text – shoda jak v obsahu, tak i v pořádkovém začlenění článku a to svědčí o pronikání komunitárního práva do práva ED a pak následně i do vnitrostátního práva

© Článek 36/ex-čl. 42 Pravidla soutěže
Ustanovení kapitoly týkající se pravidel soutěže se vztahují na zemědělskou výrobu a obchod zemědělskými produkty pouze v rozsahu, který podle článku 37 odstavec 2 a 3 a způsobem v něm stanoveným určí Rada se zřetelem k cílům vytyčeným v článku 33.
Rada může zejména zmocnit k poskytování podpor:
a) k ochraně podniků, které jsou znevýhodněny strukturálními nebo přírodními podmínkami,
b) v rámci programů hospodářského rozvoje.


Obecná harmonizační ustanovení v ED :
Čl. 69, 70 ED

Žádné komentáře:

Okomentovat