Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vztah ČR k Evropským společenstvím – přehled sjednaných dohod a jejich právní stav

Před r. 89 byly obchodní vztahy s EHS regulovány jen speciálními obchodními dohodami týkajícími se urč. druhu výrobků (textil,…). Komplexní úprava neexistovala.

Po r. 89 ČSFR navazuje užší vztahy s ES a již v roce 90 je podepsána Dohoda mezi ČSFR na jedné straně a EHS a ESAE na straně druhé o obchodu a obchodní a hospodářské spolupráci. O rok později podobná podepsána s ESUO.

Komise vypracovala koncepce Evropských dohod (dohod o přidružení).

ED o přidružení ČSFR podepsána v r. 1991, než však vstoupila v platnost, ČSFR se rozpadla a zanikla jako stát. ED o přidružení ČR podepsána v říjnu 1993, platnost 1995 = Evropská dohoda zakládající přidružení mezi ČR na jedné straně a ES a jejich členskými státy na straně druhé. Proběhla řádná ratifikace.

Ratifikační proces trvá dlouho – strany přijaly opatření k tomu, aby nejdůležitější části dohody mohly být aplikovány co nejdříve, bez čekání na to, až vstoupí v platnost. R. 1992, ještě za trvání federace, podepsána Prozatimní dohoda o obchodu a věcech souvisejících mezi ČSFR (nyní ČR) x EHS a ESUO. Tato měla řešit situaci (předem), která nastala po rozpadu ČSFR. Ta vstoupila v platnost svým podpisem (nebyla nutná ratifikace) a umožnila hned aplikovat části dohody o přidružení týkající se volného pohybu zboží, kapitálu, hospodářské soutěže, harmonizace práva apod.


Pro ČR její funkce skončila vstupem v platnost ED v roce 1995.
ED – problém v oblasti justice a vnitřní bezpečnosti
+ program PHARE

Žádné komentáře:

Okomentovat