Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Společenstevní právo (Company law). Harmonizace na základě nařízení

SES : „Se společnostmi založenými podle práva některého členského státu, které mají své sídlo, svou ústřední správu nebo hlavní místo své podnikatelské činnosti uvnitř ES, se zachází pro účely práva usazování stejně jako s FO, které jsou příslušníky čl. st“ . Realizace práva na usazování neznamená jen změnu sídla, ale i zakládání nových spol.
Smyslem práva společností je zajištění homogenního právního prostředí nenarušujícího trh.

Strategie :
1/ stanovení minimálních standardů za pomoci harmonizačních směrnic
2/ vytváření nových forem společností založených na právu ES

Společnost = společnost založená dle o.z., obch.z. včetně družstev a jiné PO veřejného či soukromého práva. Vyňaty jsou nevýdělečné.

Právo obchodních společností
Prameny : 1. oblast mezinárodních smluv (Dohoda o uznání obch. spol.)
2. oblast směrnic – harmonizace právní úpravy
3. oblast nařízení – unifikace – vytváření zvl. forem spol.

Nařízení Rady č. 2137/85 – upravuje zatím jedinou formu společnosti, založenou výlučně právem ES – Evropské hospodářské zájmové sdružení. EHZS má právní subjektivitu a mohou ji tvořit FO i PO (členové) – omezený počet ZMC (500). Založeno zakladatelskou smlouvou – obchodní jméno podléhá pr. registrace státu, kde je Spol. registrována. Účelem je usnadnění činností členů sdružení pomocí doplňkových aktivit, které nemohou suplovat vlastní činnost členských společností. EHZS musí být zapsáno v obch. rejstříku v členském státě, ale řídí se výhradně právem ES, nikoliv právem státu zápisu. Nařízení nestanoví minimální ZK, stanoví povinnosti zveřejňování dokumentů. Členové odpovídají společně a nerozdílně. Vhodné pro oblast mez. výzkumu a vývoje či mnohostranných projektových činností. Příkladem je European Airbus.

Žádné komentáře:

Okomentovat