Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Harmonizační ustanovení v Evropské dohodě. Sbližování práva v oblasti technických předpisů

- V ED obecně i zvlášť pro různé oblasti ( čl. 69- ustanovení programového charakteru, čl. 70 – vymezuje prioritní oblasti sbližování, ale není taxativní)
- Hlavně závazek k plnění ze strany ČR, ale i tak je to závazek vzájemný ( ze strany ES jde o technickou pomoc) – čl. 71 – výměna expertů, poskytování informací, organizace novinářů, pomoc při překládání předpisů. Program PHARE – z jeho prostředků taky
- Sbližování s technickými předpisy – zvláštní úprava ( čl. 75)
- Temporální rozměr ED – musí být plněna postupně ve dvou 5 letých etapách. Určitá ustanovení již byla prováděna na základě Inter. Agrement ( od 1991)
- Něco je předběžně prováděno od 1992 ( 4 základní svobody), celkově sbližování probíhá od 1995 ( čl. 124 ED)

Harmonizační ustanovení v ED : jedná se o závazek ke sbližování čs. právního řádu s právem ES – tato ustanovení se nacházejí ve všech ostatních dohodách o přidružení se státy střední a východní Evropy, tedy v asociačních dohodách jak I., tak i II. generace.

Závazek ke sbližování práva je upraven v ED dvojím způsobem :

- obecná harmonizační ust.
- zvláštní harmonizační ustanovení – tyto normy vystupují ve vztahu k obecným jako zvláštní, tzn. že se uplatňuje lex specialis derogat priori, tato ustanovení konkretizují obecné harmonizační závazky v urč. oblastech

Žádné komentáře:

Okomentovat