Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právní systém Unie :

Mezivládní konference provedla rozsáhlé reformy v právním systému Unie. Tyto reformy mají vyřešit současné přetížení Soudního dvora.

Ve Smlouvě nyní budou zakotvena ustanovení o Soudu prvního stupně, především o sféře jeho odpovědnosti. Smlouva také stanoví možnost ustavit interní senáty, jež se v první instanci budou zabývat určitými řízeními vztahujícími se k určitým konkrétním otázkám.

Soudní dvůr má stejně jako dříve mít po jednom soudci z každého členského státu. Jsou však činěna opatření směřující k zachování efektivního výkonu soudních pravomocí a jednotného pojetí práva. Obecně platí, že případy, jimiž se nyní zabývá plénum, bude napříště řešit ”velký senát” jedenácti soudců (složený z předsedy ESD a předsedů jednotlivých pětičlenných senátů). Předsedové pětičlenných senátů se budou volit na tříleté období s možností jednoho znovuzvolení.

Soud prvního stupně bude mít nejméně jednoho soudce z každého členského státu. Stejně jako dříve se počet soudců S1S může měnit.

Dělba odpovědnosti mezi Soudním dvorem a Soudem prvního stupně
Smlouva stanoví rozdělení odpovědnosti mezi Soudním dvorem a Soudem prvního stupně, ale na základě statutu je možno provádět úpravy.
Soud prvního stupně se stává institucí zvykového práva pro veškeré přímé žaloby. Jedná se především o přezkum právnosti aktů, žalobu na nečinnost a žalobu o náhradu škody s výjimkou případů příslušejících specializovanému senátu a případů, které si podle statutu pro sebe vyhradil Soudní dvůr.
Soudní dvůr ES si ponechává odpovědnost za ostatní řízení (především u žalob na neplnění povinností), ale na základě statutu je možno Soudu prvního stupně svěřit i jiné kategorie soudních řízení, které nejsou vyjmenovány v seznamu.
Cílem je ponechat v pravomoci Soudního dvora jako nejvyšší soudní instituce EU veškeré spory týkající se zásadních otázek Společenství.
Soudní dvůr, který odpovídá za jednotné uplatňování zákonů Společenství v EU, si v zásadě ponechává kompetence související s šetřeními o otázkách předložených k předběžnému rozhodnutí; však je v určitých konkrétních věcech podle statutu možné odpovědnost za předběžné rozhodnutí svěřit Soudu prvního stupně.

Žádné komentáře:

Okomentovat