Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obecná harmonizační ustanovení v ED

Sbližování je důl. podmínka pro ekonomické zapojení ČR do Společenství- jedná se o podmínku nezbytnou pro integraci ČR do EU.
Sbližování zahrnuje právní předpisy stávající a budoucí, musí být respektováno nejen platné právo ES, ale i to právo ES, které vznikne po nabytí účinnosti ED.
Cílem sbližování je zajištění postupné slučitelnosti.
Jedná se o obecný mezinárodněprávní závazek programového charakteru, který pouze vymezuje rámcově otázky harmonizace čs. práva s právem ES
Sbližování práva bude zahrnovat zejména následující oblasti : právo celní, firemní, bankovní, daňové, obch.spol., duš. vlastnictví, odměna pracovníků,…

Zvláštní harmonizační ustanovení v ED
Uplatňuje se zde interpretační zásada lex specialis derogat priori – tato speciální konkrétnější ustanovení mají přednost před obecnými. Konkretizují harmonizační závazek v určitých oblastech.
Obecný závazek je podpůrně použitelný k harmonizačním závazkům zvláštním vzhledem k tomu, že tyto si navzájem neodporují.
Jednotlivá zvl. ust. :
- během přechodného období bude ČR postupně přizpůsobovat své právní předpisy včetně administrativních, technických a ostatních pravidel.
- během prvních 5 let smluvní strany podniknou opatření pro další postupné používání pravidel Spol. o volném pohybu kapitálu
- ČR bude pokračovat ve zlepšování ochrany pr. duš. vlast., prům. a obchod. vlast.
- rozvoj spolupráce při ochraně zdraví zvířat a rostlin s cílem harmonizace

Žádné komentáře:

Okomentovat