Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rada EU : 2

Mezivládní konference rozhodla o změně postupu jmenování Komise.
Nominování předsedy Komise bude nyní záležitostí Evropské rady, která bude rozhodovat na základě hlasování kvalifikovanou většinou. Jmenování musí schválit EP.
Po nominování předsedy schválí Rada seznam ostatních osob, které má v úmyslu jmenovat jako členy Komise; učiní tak kvalifikovanou většinou a ve shodě s jmenovaným předsedou Rady. Seznam se bude sestavovat podle návrhů z jednotlivých členských států. Sestavování a schvalování seznamu má jediný cíl - zajistit, aby Rada nemohla jako člena Komise designovat nikoho, kdo nebyl navržen vládou členského státu, jehož je navržená osoba příslušníkem. Tento postup nemá žádný vliv na první kroky nově jmenovaného předsedy: ten totiž, než vysloví souhlas s uvedeným seznamem, naváže politické kontakty s vládami všech jednotlivých států a ujistí se, že nová Komise bude mít harmonické a vyvážené složení.
Nakonec Rada rozhodne kvalifikovanou většinou o jmenování předsedy i členů Komise; sbor komisařů však musí předtím být schválen Evropským parlamentem.

Nová formulace SES dává předsedovi Komise zvýšené pravomoci.
Předseda bude rozhodovat o vnitřním organizačním uspořádání Komise; bude jednotlivým komisařům přidělovat resorty a v případě potřeby bude v průběhu volebního období přeskupovat náplň odpovědnosti jednotlivých komisařů; po společném schválení celého sboru jmenuje předseda místopředsedy, jejichž počet se již ve Smlouvě neurčuje; předseda také může se souhlasem Komise požadovat rezignaci kteréhokoli komisaře.

Žádné komentáře:

Okomentovat