Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Volný pohyb pracovníků. Kategorie ekonomicky činných osob z hlediska volného pohybu osob 2

A/ přístup k zaměstnání = právo zahájit činnost na území státu, právo přijmout zaměstnance a uzavírat a realizovat pracovní smlouvy bez jakékoliv diskriminace založené na státní příslušnosti. Stejné podmínky. Vyloučena praxe členského státu v rozporu s těmito zásadami (např. zvláštní přijímací procedura pro cizí státní příslušníky)

B/ zaměstnání a rovnost = nesmí být rozdílné zacházení (zejména v sociální a daňové oblasti, přístup k odbornému výcviku, …)

C/ rodiny pracovníků = mají právo být s pracovníkem, ten pro ně musí mít bydlení, děti mají právo na přístup ke vzdělání. Taxativně vyjmenováno o koho se jedná – 1. manželka, 2. potomci mladší 21 let, 3. vyživ. příbuzní ve vzestup. řadě, 4. jakýkoliv rod. příslušník je-li odkázán na výživu. 1+2 mají právo na přístup k zaměstnání.

D/ obsazování pracovních míst – předpokládá se vytvoření spec. služeb, spolupráce s ÚP (ty povinny se informovat o volných pracovních místech).
Výjimky : speciální kvalifikace, existence rodinných vztahů (min. 1 rok), místa obsazovaná v rámci sezónních prací, v rámci příhraničních oblastí,

E/ koordinace trhu práce
Směrnice o zrušení omezení pro pobyt a bydlení pracovníků čl. států
Umožňuje : opustit území, předloží-li cestovní pas či průkaz totožnosti, vstoupit na území jiného členského státu, právo pobytu (o tom vystaví doklad) – náležitosti při žádosti o vydání

Žádné komentáře:

Okomentovat