Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

I, II, III pilíř:Proces rozhodování

Ze Smluv o založení Evropského společenství (první pilíř) byla vyloučena možnost zvrátit užší spolupráci (”veto”). Místo toho má každý členský stát podle nové úpravy možnost obrátit se s příslušnou záležitostí na Evropskou radu. Nicméně Rada v takovém případě může rozhodovat kvalifikovanou většinou, a to o každém návrhu na užší spolupráci. Týká-li se užší spolupráce některých oblastí, na které se vztahuje postup spolurozhodování, požaduje se mimoto souhlas Evropského parlamentu.

Smlouva z Nice přinesla možnost nastolit v oblasti Společné zahraniční a bezpečnostní politiky (druhý pilíř) užší spolupráci z hlediska implementace společné akce nebo společného postoje. Užší spolupráci tohoto druhu nelze uplatnit ve věcech, které mají vojenský aspekt. Rada užší spolupráci schválí po obdržení stanoviska Komise, která se vyjadřuje především k otázce souladu takové užší spolupráce s politikami Unie. Rada zde rozhoduje kvalifikovanou většinou, ale každý členský stát si může vyžádat, aby věc byla Evropské radě předána k jednomyslnému rozhodnutí.
Pokud jde o policejní a soudní spolupráci v trestních věcech (třetí pilíř), byla možnost veta odstraněna v souladu s řešením užší spolupráce v rámci prvního pilíře.

Žádné komentáře:

Okomentovat