Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Volný pohyb pracovníků. Kategorie ekonomicky činných osob z hlediska volného pohybu osob

Úprava jak v právu primárním, tak i sekundárním (směrnice a nařízení). Přímý účinek vertikální, ale i horizontální (lze se ho dovolávat i vůči ZMTL - soukromé osobě)

SES : volný pohyb pracovníků v rámci Společenství je zajištěn, dle jud. ESD přímý účinek je horizontální i vertikální (jednotlivec a stát).

Volný pohyb zahrnuje, pokud jde o zaměstnání, odměnu a pracovní podmínky zákaz diskriminace založené na státní příslušnosti. Volný pohyb zahrnuje odměnu za práci. Vztahuje se na pracovníky a jejich rodiny.

Obecné omezení jen z důvodu veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany zdraví. Jinak zahrnuje právo ucházet se o zaměstnání, pohybovat se volně na území čl. st., právo pobývat tam a právo zůstat po skončení zaměstnání v souladu se sek. legislat. Neplatí pro ZMC ve státní službě.

Pracovník :
= pojem komunitárního práva – dle judikatury ESD, pracovníci stát. příslušníky čl. státu (ne! 3.státy, bez státní příslušnosti či uprchlíci)
= osoby, které vykonávají svoji činnost v rámci poměru za který pobírají mzdu nebo plat a dále osoby, které po skončení tohoto zaměstnání se nadále zdržují na území členského státu (tento příjem nemusí pokrývat veškeré životní potřeby, i ZMC na zkrácený pracovní úvazek, i osoby v prac. poměru připravující se na budoucí povolání).

Žádné komentáře:

Okomentovat