Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Specializované senáty

Rada může ustavit specializované senáty, které budou v první instanci posuzovat žaloby v konkrétních oblastech (například ve věcech duševního vlastnictví). Mezivládní konference ve své deklaraci požaduje připravit návrh rozhodnutí o ustavení takových senátů k řešení sporů mezi Společenstvím a zaměstnanci jeho úřadů.
Proti rozhodnutím specializovaných senátů se lze formou kasace odvolat k Soudu prvního stupně.

Patenty Společenství
Rada může jednomyslným rozhodnutím svěřit Soudnímu dvoru odpovědnost za řešení sporů týkajících se práv k duševnímu vlastnictví ve Společenství. Toto ustanovení se v zásadě týká veškerých sporů mezi soukromými subjekty, kde půjde o budoucí patenty Společenství.

PROCES ROZHODOVÁNÍ - Širší uplatnění hlasování kvalifikovanou většinou
Smlouva z Nice do určité míry rozšiřuje prostor pro rozhodování kvalifikovanou většinou. Je přiložen seznam 27 ustanovení, kde se zcela nebo zčásti mění jednomyslné rozhodování na rozhodování kvalifikovanou většinou.
Nejdůležitější z nich jsou následující ustanovení, kde změna začne platit ihned po vstupu Smlouvy z Nice v platnost:
opatření ulehčující volný pohyb občanů Unie, justiční spolupráce v civilních věcech, uzavření mezinárodních dohod o obchodu se službami a o komerčních aspektech duševního vlastnictví s výjimkami, průmyslová politika, hospodářská, finanční a technická spolupráce se třetími zeměmi, schválení předpisů a všeobecných podmínek, jimiž se řídí plnění povinností členů EP s výjimkami pro záležitosti spojené s daňovým režimem; statut politických stran na evropské úrovni, schválení jednacího řádu Soudního dvora a Soudu prvního stupně

Žádné komentáře:

Okomentovat