Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cassis de Dijon :

Jde o dassonvillskou definici s dodatkem :
Překážky pohybu zboží uvnitř ES, vyplývající z nesouladu mezi právními předpisy jednotlivých států týkajícími se uvádění daných výrobků na trh, jsou akceptovatelné do té míry, v jaké tyto předpisy mohou být uznány jako nezbytné pro uspokojení kategorických požadavků týkajících se zejména účinnosti fiskálního dozoru, ochrany zdraví obyvatelstva, poctivosti obchodních transakcí a ochrany spotřebitele = První princip Cassis, tzv. „pravidlo rozumu“. Tedy v takové případě nemusí být opatření obecného dopadu porušením – je-li nutné k ochraně veřejného zájmu.
2. princip Cassis však říká, že musí jít o vyloučení z trhu nezbytné, tj. bez řádného důvodu nesmí být bráněno tomu, aby zboží vyrobené v jednom státě mohlo být uvedeno na trh jiného.

Případ KECK : porušení franc. zákazu dalšího prodeje zboží pod cenou, který je považován za porušení soutěže. ESD : toto nenarušuje obchod mezi členskými státy ve smyslu dassonville. Dopadá na všechny obchodníky ve Fr. A nemá tedy diskriminační povahu.
- tedy zde (oproti dassonville a Cassis) ESD připouští regulaci trhu v členských státech, platí-li jednotná pravidla pro všechny výrobky (dovážené i domácí).

Žádné komentáře:

Okomentovat