Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PROCES ROZHODOVÁNÍ : Další změny

Podle SEU může Evropská rada vyhlásit, že dochází k závažnému a pokračujícímu porušování základních práv. Stane-li se tak, může Rada pro příslušnou zemi pozastavit výkon určitých práv. Smlouva z Nice tento postup doplnila o preventivní nástroj. Na návrh 1/3 členských států, EP nebo K může Rada 4/5 většinou svých členů a se souhlasem Evropského parlamentu vyhlásit, že v některém členském státě existuje reálné nebezpečí závažného porušování základních práv a může v takovém případě vydat pro daný členský stát příslušná doporučení.

Možnost uzavírání dohod o spolupráci mezi jednotlivými institucemi. Těmito dohodami se nemění ani nedoplňují ustanovení Smlouvy, a k jejich uzavření může dojít pouze se souhlasem těchto tří institucí.

Úřední věstník ES se mění na Úřední věstník EU.
Změna ohledně zasedání Evropské Rady – od r. 2002 se bude konat v Bruselu
Převod finančních prostředků ESUO na Evropské společenství v důsledku vypršení platnosti ESUO.

Mezivládní konference přijala deklaraci týkající se budoucnosti Unie. Tato deklarace vyzývá k hlubší a rozsáhlejší debatě o budoucnosti EU. To vedlo k Laekenské deklaraci ze zasedání Evropské rady v r. 2001. V ní Evropská rada ustavila Konvent o budoucnosti Unie, který by měl svou práci uzavřít v červnu 2003. Následně proběhne nové Mezivládní konference, která by měla připravit k přijetí Ústavu EU.

Žádné komentáře:

Okomentovat