Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Politické, ekonomické a jiné předpoklady vstupu ČR do EU 2

V r. 1995 schválila Evropská rada na svém zasedání v Cannes tzv. Bílou knihu s názvem „Příprava přidružených zemí střední a východní Evropy na začlenění do vnitřního trhu EU“, jejímž cílem je pomoci s definováním rozhodujících legislativních opatření nutných k začlenění do rámce jednotného vnitřního trhu, objasnění technické a administrativní struktury nezbytné pro jejich zavedení do praxe a určení zaměření technické pomoci v rámci PHARE.

Na následujícím zasedání v r. 1995 v Madridu byla Evropská komise požádána k vypracování posudku na každou kandidátskou zemi. Cílem bylo posoudit schopnost každé kandidátské země vyhovět kodaňským kritériím. V posudku se Komise zaměřila na dosažený stupeň slučitelnosti národního pr. řádu s acquis EU.

Posudky pak byly zveřejněny jakou součásti programového dokumentu Agenda 2000 v r. 1997. Posudek hodnotící připravenost ČR jako kandidátské země zahájit jednání o členství v EU, se stal jedním z podkladů pro prosincové zasedání Evropské rady v Lucemburku, která rozhodla začít jednání se 6 zeměmi nejlépe splňujícími kodaňská kritéria (ČR, POL, MAD, EST, SLOVIN, KYPR).

V Agendě 2000 zformulovala Komise tzv. zesílenou předvstupní strategii a připravila dokument nazvaný Přístupové partnerství. Jeho účelem je sjednotit všechny formy podpory EU kandidátským zemím do jednotného rámce a přizpůsobit je na míru každé jednotlivé zemi a stanovit priority postupu při přijímání acquis.

Krátkodobé priority : např. administrativní reforma, regionální reforma, privatizace, reforma bankovního sektoru, reforma zemědělství, ochrana duševního vlastnictví, volný pohyb zboží, finanční služby, státní pomoc, vnitro a spravedlnost, ochrana život. prostř., jaderná bezpěčnost.
Cílem priorit je splnit kodaňská kritéria. V případě, že kandidátská země nebude dostatečně aktivní, Rada může pozastavit předvstupní pomoc. Pokrok kandidátů je mj. hodnocen v tzv. Pravidelné zprávě EK

ČR na své straně připravila zrcadlový dokument k Přístupovému partnerství – svůj Národní program pro přípravu ČR na členství v EU. Národní program je ale širší o určité věcné oblasti a zahrnuje jak krátkodobé, tak také střednědobé úkoly.

Žádné komentáře:

Okomentovat