Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropský parlament :

Nice zavádí nové rozložení křesel v EP. Toto nové rozložení, které se již vztahuje na Unii o 27 členských státech, má platit od nových evropských voleb v roce 2004. Maximální počet poslanců EP, který dnes činí 700, se tak zvyšuje na 732. Počet křesel přidělených stávajícím členským státům se snižuje o 91 (z nynějších 626 na 535). Toto snížení ale bude plně platit až pro shromáždění zvolené v roce 2009. V roce 2004 Unie nepochybně nebude ještě mít 27 členských států. Pro volby do EP v roce 2004 bylo proto rozhodnuto, že se počet volených poslanců (tj. poslanců z nynějších členských států a z nových členských států, s nimiž budou dohody o přistoupení podepsány do 1. ledna 2004) zvýší pro rata na 732 (ale počet poslanců EP, kteří budou zvoleni v každém členském státě, nemůže být vyšší než dnes).
SES byla doplněna o právní úpravu, která umožní na základě procedury spolurozhodování (Rada + EP) schválit statut politických stran na evropské úrovni, především pak pravidla o jejich financování.
Předpisy a všeobecné podmínky, jimiž se při výkonu svých povinností řídí poslanci EP, se budou v Radě schvalovat kvalifikovanou většinou.
EP, stejně jako Rada, Komise i členské státy, bude napříště mít možnost zahajovat řízení o prohlášení neplatnosti aktů jednotlivých institucí, aniž by musel prokazovat konkrétní opodstatnění (právní zájem); bude se také moci obrátit na Soudní dvůr s žádostí o předběžný výrok ve věci kompatibility mezinárodních smluv se SES.
Sféra odpovědnosti EP bude nyní širší - rozšiřuje se rozsah spolurozhodování a bude se požadovat souhlas k navázání vyšších forem spolupráce v oblastech, na které se vztahuje procedura spolurozhodování. EP bude také dotazován na názor v případech, kdy Rada rozhodne vydat prohlášení, že existuje jednoznačné nebezpečí vážného porušení základních práv – stanovisko EP.

Žádné komentáře:

Okomentovat