Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Patenty Společenství a Užší spoluprace

Pokud jde o ustanovení SES o vízové, azylové přistěhovalecké a dalších politik souvisejících s volným pohybem osob, došlo k dohodě o částečném a odloženém přechodu na hlasování kvalifikovanou většinou.
Smlouva z Nice rozšířila prostor pro spolurozhodování. Většina legislativních opatření, která Rada bude po Smlouvě z Nice přijímat kvalifikovanou většinou, bude řešena procedurou spolurozhodování. Mezivládní konference však proceduru spolurozhodování nerozšířila na legislativní opatření, pro která pravidlo kvalifikované většiny platí už nyní (jde například o zemědělskou politiku nebo obchodní politiku).
Užší spoluprace
Mezivládní konference provedla komplexní přestavbu ustanovení o užší spolupráci - především vyjmenovává deset podmínek, jejichž splnění je nutné k nastolení užší spolupráce. V podstatných rysech zůstává tento nástroj sice vcelku nezměněn (například pokud jde o zásadu, podle níž se užší spolupráce navazuje jen jako nejzazší opatření a musí být otevřena všem členským státům), přesto byly dohodnuty zásadní změny.
Minimální počet členských států požadovaný k navázání užší spolupráce byl nově stanoven na osm, zatímco podle současné úpravy se požaduje většina členských států. Při rozšiřování Unie tedy minimální počet států nutný k navázání užší spolupráce bude relativně klesat, a to až pod jednu třetinu členů Unie.

Žádné komentáře:

Okomentovat