Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obecná charakteristika a hlavní ustanovení Prováděcích pravidel pro aplikaci ustanovení Evropské dohody o Hospodářské soutěži (Rozhodnutí Rady přidruž

Rozhodnutí RP 1/96 (Implementační pravidla pro aplikaci ustanovení ED o HS):
Uveřejněno ve formě sdělení MZV ve Sb.
Specifikace ustanovení AD v oblasti HS, implementační akt, což mělo zajistit praktickou stránku aplikace obecných ustanovení ED v oblasti hospodářské soutěže. Jde také o porovnání zákona na ochranu HS a AD, z čehož plyne, že ČR na přímé začlenění nařízení v podmínkách přidružení ještě není plně připravena. Nesoulad mezi prováděcími pravidly a zákonem o ochraně HS.
Orgány pro HS zajistí, aby principy obsažené v nařízení o platných blokových výjimkách ve Spol. byly v plném rozsahu aplikovány
X ustanovení z. o HS neukládá tuto povinnost – nechává na uvážení Úřadu OHS (chyba že nemusí, ale jen může)
X z. o HS neobsahuje odkaz. klauzuli o přednostním použití mez. smluv jež jsou s uvedenou vnitrostátní normou v rozporu – nařízení ES zatím není přímo účinné na území ČR, proto připadá v úvahu pouze recepce.
(tento problém zřejmě odstraněn modifikací čl 10 Ústavy, který rozšířil svůj dosah na všechny mezinárodní smlouvy ratifikované, ale pořád chybí prvek nadstátnosti)

Pravidel hospodářské soutěže se týká hlava V. ED, čl. 64. Vychází se z ustanovení SES. ČR se zavazuje ke zlepšování ochrany duševního vlastnictví. Závazek přizpůsobování právních norem.

Je neslučitelné s řádným působením této evr. dohody v míře, v níž může být dotčen obchod mezi ČR a ES, veškeré dohody mezi podnikateli, rozhodnutí sdružení podniků a sladěné praktiky (jednání ve vzájemné shodě), které mají za cíl bránit v soutěži, omezovat ji nebo narušovat.
Zneužívání dominantního postavení podn. na území ČR nebo ES jako celku nebo jeho podstatné části.
Nepřípustná jakákoliv veř. podpora, která narušuje soutěž nebo hrozí jejím narušením v důsledku zvýhodňování podnikatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat