Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Evropská dohoda a Smlouva o evropském hospodářském prostoru

Evropský hospodářský prostor  vznikl 1992 (platnost 1994)
Smlouva o EHP je asociační dohodou uzavíranou na základě SES - mezi ES a členskými státy na straně jedné a Rakouskem, Finskem, Švédskem, Norskem, Islandem, Lichtenštenskem a Švýcarskem na straně druhé. ( Rak, Fin, Švéd jsou už členy EU). Dohoda smíšená!

Rozdíly : u sml. o EHP došlo k rozšíření vnitřního trhu ES na státy EHP – Evropského sdružení volného obchodu, a to tak, že bylo dohodnuto převzetí acquis communatauire platného pro členské státy EHP (EFTA) – toto zvlášť sjednané acquis zahrnovalo asi 1600 právních aktů – jednorázově včleněno do vnitrostátních právních států, kde nařízení byly prohlášeny za závazné právní akty a směrnice budou převedeny během stanovené doby.

Došlo k včlenění komunitárního práva do vnitrostátního práva - právní akty tvoří součást jejich právních řádů :
a) právní předpis odpovídající nařízení EHS bude jako takový učiněn součástí vnitřního právního řádu smluvních stran.
b) právní akt odpovídající směrnici EHS ponechá na orgánu smluvních stran formu a metodu jakou bude proveden

Velice důležitý je čl. l Smlouvy EHP – předpokládá možnost stran vykládat identická ustanovení SEHP a SES a S ESUO v souladu s odpovídajícími rozhodnutími ESD, která byla dosud vydána – jedná se přímo o intervenci komunitárního práva do vnitrostátního, které zahrnuje přímé převzetí aktů ES + výklad těchto aktů v souladu s konstantní judikaturou ESD.

Žádné komentáře:

Okomentovat