Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ochrana spotřebitele. Úprava odpovědnosti výrobce za vadné výrobky 2

Směrnice o odpovědnosti za výrobek :

Obsahuje hmotněprávní úpravu odpovědnosti výrobce v situaci, kdy byla vadným výrobkem způsobena škoda.

Vadný výrobek je takový, který neposkytuje bezpečnost, kterou oprávněná osoba může s ohledem na všechny okolnosti očekávat.
Výrobcem je hl. výrobce finálního produktu či jeho součásti, zpracovatel suroviny, osoba používající na výrobku ochrannou známku, dovozce výrobku do ES atd., nelze-li zjistit nikoho jiného. Odpovědnost je pak společná (solidární).

Škodu prokazuje poškozená osoba a prokazuje rovněž vadu výrobku a kauzální nexus mezi vadou a škodou. Odpovědnost bude omezená v případě spoluzavinění poškozeného. Ovšem neomezeně odpovídá za škodu na zdraví, škoda na majetku se hradí jen omezeně, a to jen jde-li o majetek osobní. Tedy nehradí se škoda nehmotná. Promlčecí doba je 3 roky, prekluzívní 10 let.

Vše toto se však nedotýká vnitrostátních úprav. Členské státy nemohou nijak omezovat či vylučovat tento druh odpovědnosti výrobce vůči spotřebiteli.
Výrobce může liberovat :
- vada neexistovala v době uvedení výrobku do oběhu
- vada důsledkem respektování závazných předpisů výrobcem
- vada nemohla být zjištěna s ohledem na dosavadní věd.-techn. poznatky

Řada otázek je ve směrnici neupravených nebo upravených jen obecně či s povolenými výjimkami. Způsob a výši náhrady škody směrnice neupravuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat